DE KRACHT VAN ONS VOORSTELLINGSVERMOGEN 

WAT IS VISUALISEREN?
Eenvoudig gezegd is het de geestelijke activiteit die bestaat uit het denken in beelden. Er zijn vele manieren waarop we kunnen denken. In de westerse maatschappij zijn we vooral vertrouwd met logisch, linear denken. In de 17e eeuw werd aan deze manier van denken de voorkeur gegeven boven alle andere manieren, aangezien deze manier van denken de grondslag van de (medische) wetenschap vormt.

VISUALISEREN IS DENKEN IN BEELDEN
Beelden zijn de oertaal van je geest. Alles wat de mens ooit geschapen heeft, is eerst in zijn verbeelding ontstaan. Onze hersenen maken geen onderscheid tussen wat je met je ogen ziet of je verbeeldt. Deze beelden beïnvloeden je leven zoals angst, vreugde, gezondheid enzovoorts. Met deze oertaal kun je je geest beïnvloeden en zo ook je immuunsysteem en je gezondheid..

FYSIOLOGISCHE VERANDERINGEN DOOR VISUALISATIE
Een opmerkelijke eigenschap van het werken met het voorstellingsvermogen is dat het ook gepaard gaat met fysiologische veranderingen.
Als duidelijk vaststaat dat het lichaam invloed uitoefent op de geest, is het dan ook niet logisch ervan uit te gaan dat de geestkracht, of het voorstellingsvermogen invloed uitoefent op het lichaam?
Schoorvoetend lijkt de westerse geneeskunde te accepteren dat de geest het lichaam kan beïnvloeden, en zijn er gelukkig al vele voorbeelden van.

WE KUNNEN MET DE GEEST ONS IMMUUNSYSTEEM BEINVLOEDEN Een van de meest opmerkelijke voorbeelden hoe krachtig onze geest is.

VISUALISATIES TEGEN CHRONISCHE AANDOENINGEN EN KANKER
Dr. Ed Blalock van de universiteit in Alabama bevestigde dat witte bloedlichaampjes op visualisatie reageerden. Hij wist dat adrenaline het lichaam bij spanning of gevaar op scherp zet als waarschuwing en afweer, zodat het ACTH-hersenhormoon in werking treedt en antilichamen laat groeien. Hij ontdekte dat het brein en het immuunsysteem dezelfde taal spreken. Met name kankerpatiënten deden aan het onderzoek mee. Het ging hierbij om korte visualisaties, en positieve verbeeldingskracht om de zieke plek gunstig te beïnvloeden en te helen.
Het effect dat de wetenschappers nu hebben aangetoond is dat er dan meer afweercellen worden aangemaakt. Er worden dan meer witte bloedlichaampjes geproduceerd die de ziekte of een tumor direct kunnen aanvallen.

De resultaten bij de onderzochte kankerpatiënten is verbluffend positief. Adriaan Honig, Hoogleraar in de medische psychiatrie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam beweert dat kankerpatiënten een twee tot drie keer grotere kans hebben aan hun ziekte te overlijden als ze depressief zijn.  Lees hier meer voorbeelden van de kracht van visualisatie

TOPSPORTERS MAKEN VEEL GEBRUIK VAN VISUALISATIE
B.v. in de racerij en in de topsport wordt hier veelvuldig gebruik van gemaakt om het lichaam in een topconditie te houden en te bereiken wat ze echt willen.
Maar zo werkt het natuurlijk ook andersom, als we ons voorstellen dat het leven van ons ieder een “werkelijkheidstuin” is die we moeten onderhouden.
Als hoveniers van onze eigen tuin hebben we dus specifieke taken te verrichten, zoals wieden, zaaien en oogsten. In een tuin vol onkruid zal het zaad overwoekerd worden en wordt het verhinderd om wortel te schieten en tot bloei te komen. Ziekten, negatieve overtuigingen, gevoelens van angst, onrust, wanhoop en neerslachtigheid zijn onkruidsoorten.

EMOTIES BEINVLOEDEN HET IMMUUNSYSTEEM
Als je uitgaat van de fundamentele eenheid van lichaam en geest is het geen verrassing dat onderzoekers hebben aangetoond dat er een duidelijk verband bestaat tussen negatieve emoties en een verminderde capaciteit van het immuunsysteem.
Omgekeerd hebben zij aangetoond dat positieve emoties, zoals humor, blijdschap en geluk leiden naar reacties van het immuunsysteem die de gezondheid bevorderen.

Visualisatie technieken zijn een instrument om onze “werkelijkheidstuin” te onderhouden, zonder dat we onze essentiële taak van zelfbehoud NIET hoeven over te dragen aan een autoriteit buiten onszelf.
Gezondheid raakt ons allemaal, maar als je eenmaal als hovenier actief bent in je eigen tuin, zal je meer macht over je eigen gezondheid verwerven dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.